Graviditetsvecka 32 (31+0)

Barnet

Fostret väger cirka 1,8 kilo och är runt 44 cm långt. Hos förstföderskor kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt. För omföderskor kan det dröja ända fram till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt.

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom fostret börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervattnet.

Mamma 

Magen tar mycket plats och dina lungor, din urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna. En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar. 

Även under graviditeten kan man drabbas av vanliga åkommor som förkylning, feber och huvudvärk. Eftersom graviditeten innebär en något ökat belastning för kroppen kan man bli lite mer påverkad av exempelvis en förkylning. Då är det viktigt att vila, äta och dricka ordentligt och låta kroppen kurera sig..

Kroppen börjar förbereda sig för förlossningen och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten.

Mina tankar

Cirka 2 månader kvar nu. Känns som en hel evighet! Igår hade jag så mycket sammandraningar, täta och de gjorde så ont. Fick även en mensliknande smärta. Har vilat hela kvällen igår, natten och hela Fm idag. Blivit lite bättre men har fortfarande ont i magen. Väntar nu samtal från barnmorksan för att se va de tycker. Vill absolut inte få så här mycket för tidigt! De kanske kan kolla min livmodertapp så man kan känna sig lite lugnar. 

Sen känner jag mig allmänt konstig hela tiden. Går som i en dvala och hade og kunnat sova mestadels av dagen om det hade tillåtitis. Snurrig, konstant illamående och allmänt groggy!

/Madelii

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0