Graviditetsvecka 35 (34+5)

Barnet

Fostret väger ungefär 2,4 kilo. Det har blivit knappt 47 centimeter långt och har oftast lagt sig med huvudet nedåt. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.

Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare, mindre genomskinlig och börjar räta ut sig. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett.

Mamma

Nu börjar det bli mer verkligt, snart kan barnet komma! Livmodern har vuxit sig så hög att den når upp under revbensbågen. Hos en del kvinnor kan det ge smärta över revbenen. Avlasta genom att sträcka på dig ofta.

Du kan ha ökat mellan cirka 11 och 13 kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledband och musler lukras upp vilket kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande kan du prata med din barnmorska.

Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Nu står magen som högst, för att snart sjunka ner lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Prata mycket med din partner så att han eller hon förstår vad du går igenom.

Det är viktigt att prata igenom förlossningen med din eventuella partner och vilka förväntningar ni båda har. Även om ni tror att ni är överens kan det vara bra att verkligen stämma av och se att det är så. Är det andra eller tredje barnet kanske ni har upplevelser och erfarenheter som kan ha betydelse för era förväntningar på den kommande förlossningen. Ta upp era funderingar och känslor till ytan och diskutera dem gärna med varandra och er barnmorska.


Mina tankar:
Nu känns det som att bebis kan komma när som. Men räknar fortfarande att gå över då sista tiden är dryg. Är mest rädd att få alldeles för tidigt. Vill inte behöva vara på sjukhus i onödan. Måste lyssna på min kropp och ta det lugnt minst 1 vecka eller 2. Kommer inte vara redo denna gången heller. Funderar på att packa bb väskan så man har det klart. Med Elton var den packad men inte helt färdig! Denna gången hinns det inte med sådan stress då vi förmodligen kommer stressa upp oss med lämning av storebror;) Blir bara nervös att tänka på att.
 
Gått upp 10 kg.
 
Mår dåligt om kvällarna. Det trycker uppåt liksom, tror det kan vara halsbränna för det bränner som tusan! Mycket illamående. Lider något  fruktansvärt av värmen. Pjuuuu! Måste ta en kalldusch nu!
 
/Madelii

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0